Odunluk Mah. Oba Sok. No:9 Nilüfer, Bursa

ZAMAN YÖNETİMİ

ZAMAN YÖNETİMİ

          Dünyada bütün insanlara eşit olarak verilen tek şey zamandır. Her gün 86.400 saniye hesabımıza yatar. Başarılı ya da başarısız tüm insanlar için eşit olan bu zamanı verimli kullanmak bize bağlıdır. Birçoğumuzun yaşadığı zaman tuzaklarından birisi geçmiş ve gelecek kaygısından şimdiki zamanı yaşayamamak.

          Paulo Coelho Simyacı kitabında diyor ki “Benim yalnızca şimdim vardır bir şey yaparken sadece onu düşünürüm. Her zaman şimdide yaşamayı başarabilirsen mutlu bir insan olursun. Çünkü hayat yaşamakta olduğumuz andan ibarettir.” Hayatta kaçımız şimdiki zamanı verimli kullanabiliyoruz? Geçmişin hatalarından ders çıkarıp geleceğin planlarını yapmış olsak şimdimizi daha verimli geçirebiliriz. Genellikle öğrencilerin yakındığı zamanı verimli kullanamamak; ödevlerini, testlerini, yapmaları gerekenleri zamanında tamamlayamamak. Bunun gibi sıkıntılar yaşayan öğrencilerin ilk çözümü ders çalışma programı yapmak oluyor. Klasik bir programda 40 dakika ders çalış, 10 dakika mola ver, saat 19.00 yemek ye, saat 20.00 Türkçe testi çöz, saat 21.00 matematik dersine çalış gibi kriterler vardır. Öğrenciler bu şekilde bir programla karşılaştıklarında “Hocam robot muyuz biz, kurmalı saat gibi nasıl hareket edeceğiz?” diyor. Evet haklısınız her zaman bu programa göre çalışamadığınızda motivasyonunuz düşmekte ve çalışma bırakılmaktadır. Peki ya ne yapmalıyız? Tam da vazgeçtiğimiz bu noktada güzel bir çözüm önerisi karşımıza çıkıyor. Ders çalışmaya bir türlü başlayamayan, zamanın nasıl geçtiğinin farkına varamayan saatli programlara uyamayan ne çalışacağına bir türlü karar veremeyip çalışma masasında saatlerce kitap karıştıran, çalışmaktan sıkılan hatta çalışma masasına oturamayan öğrenciler için zamanı verimli kullanıp çalışmayı kaliteli hale getirmek için sizleri Pomodoro yöntemiyle tanıştırmak istiyorum.

          Pomodoro yöntemi 1980’lerde Francesco Cirillo tarafından geliştirildi. Cirillo üniversite yıllarındayken çok çaba sarf etmesine ve zaman harcamasına rağmen derslerinde istediği başarıyı elde edemiyormuş. Başarısını artırmak için yaptığı çalışmalar sonucunda Pomodoro tekniğini ortaya koymuş. Bu tekniğin üreticisi Cirillo domates şeklindeki bir mutfak zamanlayıcısı kullandığından, tekniğe de İtalyanca “domates” anlamına gelen Pomodoro adını vermiştir. Pomodoro yöntemi 25 dk ders çalış 5 dk mola ver şeklindedir. Bu 1 Pomodoroya denk gelmektedir. 4 Pomodoro sonrasında 30 dk uzun bir ara verebilirsiniz.

          Pomodoro yönteminde dikkat edilmesi gerekenler;

  • Öncelikle etraftaki tüm dikkat dağıtıcıları kaldırıyoruz.
  • Yapacağımız işi belirliyoruz.
  • Zamanlayıcıyı 25 dk ya kurup çalışmaya başlıyoruz.
  • Süre dolunca duruyoruz. (İşin bitmese de zaman bitince durmalısın.)
  • 5 dk mola veriyoruz.
  • Tekrar çalışmaya başlıyoruz. 4 Pomodoro sonrası 30 dk uzun bir ara veriyoruz.   
  • İdeal olan günde en az 8 Pomodoro tamamlamaktır.                                                                                                   

          Pomodoro yöntemiyle tanışan birçok öğrencim artık zamanı daha verimli kullanabildiklerini, deneme sonuçlarının arttığını ve notlarının yükseldiğini söylediler. Aldığım dönütler sonucunda Pomodoro yönteminin ders çalışmayı keyifli bir hale getirdiğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

           Herkese başarılar diliyorum.

Pomodoro Tekniğini indirmek için tıklayınız.

Pomodoro Tekniği ile bugün yapılacaklar dosyasını indirmek için tıklayınız.

Habibe ALTAN
Bursa Simya Koleji
Eğitim ve Rehberlik Koordinatörü

Okulumuz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Bursa Simya Koleji' ne Hoş Geldiniz